Aniversare

Mohorât oraș. Bulevardul lung care îl traversează e ca linia unei vieți. Începe într-o curbă și se termină pe un pod. Casa Mariei, ghereta de la școală, unde îmi încălzesc mâinile în serile geroase în care aștept ”naveta” să merg acasă. Câte un drapel flutură înfrigurat pe la ferestre. Lume multă la Sicas, pietoni neatenți. Haos. Vulcanizarea de peste drum de biserică e tot acolo. Oare balconul de când e închis?

E devreme. Intru în liniște și merg spre bucătărie. Miroase a căldură de la aragaz. Îmi scot haina. Din când în când aud câte un cuvânt din sufragerie. Camera are o mobilă pe tot peretele, masivă și plină de cărți. Aștept.

Clasa a șaptea, școală nouă. Fruntaș în satul meu, dar la oraș? Lucrare de control. Îmî vâjâie capul și îmi dau seama repede că nu voi rezolva mai nimic. Îmi țin respirația. Ce mă fac? Vin și rezultatele. Nota 3. 3. 3?????!!! Cu punctul din oficiu. Doamne, ce am făcut?

Părinții la școală. Grozăvie! Frica îmi paralizează cuvintele, mintea. Ce va spune tati? Doar asta mă bântuie. ”Mirela e un copil foarte bun. E cuminte și ascultătoare. Se vede un pic diferența de nivel, dar e normală. Mi-am dat seama de la prima interacțiune, dar nu trebuie să vă îngrijorați. Copilul e inteligent și poate recupera. Lucrarea de control să nu vă îngrijoreze. Sunt sigură că până la sfârșitul anului va recupera. Nota 3 nu e o tragedie, să știți.” Momentul trece fără consecințe. Tati nu mă ceartă. Deloc. E un pic pe gânduri. Discută despre meditație. Stabilesc detaliile. Și încep.

Doamna de mate stă cu un picior sub șezut, pe scaun, ca să se poată mișca mai ușor. Are niște ochi frumoși, mici. Joacă în ei teoreme și geometrie în spațiu. Are veșnic un pix sau creion în mână și alege exerciții din Cardinalul roșu. Mă corectează, explică. E blândă. O văd pe culoar sau la catedră, micuță, cu rochii și fuste lungi, cu ochelari și catalogul cu copertă închisă și groasă. O iubesc.

Continuăm meditațiile săptămânale până îl anunță pe tati că am ajuns la nivelul clasei. Nu mai este necesar acest efort. Pot merge punctual, când mă împotmolesc. Sigur că mă împotmolesc sau mai merg doar să stau la căldură în bucătăria cu vedere spre stradă, până mă preiau părinții. Știe că nu e ușor să faci naveta și să aștepți.

 

Butonez telefonul și încep să caut. Nimic. Hop. Dau de un Călin. Numele cunoscut îmi răsare din căldura apartamentului, de deasupra pixului. Prietenii lui Călin? Da. ”Add friend” și emoții ca în prima zi de școală. ”Sărut mâna. Am fost eleva dumneavoastră”. Profa mă știe. Au trecut 20 de ani.

 

Din clasa a VII-a am mai întâlnit Dascăli. Dar doamna de mate de la Filiași a ocupat spațiu în fiecare atriu și ventricul în toți anii de după. A știut cum să vorbească temutului polițist, tată ambițios de copil obsedat de note. M-a învățat tot ce mi-a fost necesar să merg la un liceu bun, cu blândețe și răbdare.

Astăzi este ziua doamnei L. La mulți ani!

Vă iubesc!

 

Cu recunoștină,

Mirela

 

Mai știți?

 

 

 

2 thoughts on “Aniversare

  1. Cred ca erai intro banca ,pe randul de la geam si o aveai colega pe Lungu Camelia. Rememorand clasele , randurile de banci si ingerii asezati in ele, imi numar anii de activitate carora le-am daruit toata puterea dragostei pt meseria de educator. Pt. mine nu-i numai o vorba cum ca la batranete culegi ce-ai semanat la tinerete. Poate ar fi fost asa daca acei “ingeri “nu mi-ar fi dat , in momentele cele mai neasteptate , dovada ca m-au iubit si m-au pretuit asa cum i-am iubit si cum i-am pretuit eu. Marturisesc ca singurul regret pe care il am este ca n-am iubit totul ,in aceasta efemera existenta,cum am iubit si iubesc copiii si natura !
    Iata-ma si-n amintirile tale ca un punct cardinal dupa care s-au orientat vieti. Multumesc Mirela !
    Sa ai parte de o familie frumoasa ,de o activitate sustinuta care sa-ti aduca implinire si alte toate cate iti doresti !

    1. Vă mulțumesc din tot sufletul meu! Vă datorez multe din devenirea mea și mă bucur că am avut ocazia să vă declar recunoștința și prețuirea, după 20 de ani de la acele momente. Vă îmbrățișez strâns!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *